Als je zo de supermarkt binnenloopt, denk je niet altijd na over wat er nog in de artikelen zit. Neem als voorbeeld palmolie. Palmolie zit in bijna de helft van alle producten in de supermarkt, maar daarna is de zorg wat is palmolie? Handolie is een plantaardige olie. Het wordt bijvoorbeeld verwerkt in koekjes zodat je langer knapperig blijft. Ook zit het bijvoorbeeld in margarine die je 's ochtends op je brood smeert. Waarom wordt handolie in veel artikelen gebruikt? Dat komt doordat het een zeer betrouwbare fabriek is om uit te breiden.

Hoe wordt handolie gemaakt?

Palmolie is afkomstig van de oliepalm. Deze boom brengt roodoranje vruchten voort waarvan de olie is gemaakt. De boom kan in zijn geheel tot 5 meter hoog worden. Toch begint het pas na 4 jaar vruchten af ​​te werpen. De vruchten zetten uit in grote trossen, wat aangeeft dat er snel veel kan worden verzameld. De vruchten worden vervolgens gestoomd en de pit wordt verwijderd. Daarna wordt het vruchtvlees geperst en komt de olie eruit. Op een hectare grond kan ook veel handolie worden verwijderd. Van alle plantaardige oliën die over de hele wereld worden gebruikt, is 35 procent gemaakt van handolie, en van alle landbouwgrond die er is voor de productie van plantaardige olie, wordt slechts tien procent gebruikt voor palmolie. Behalve dat het zeer effectief is, wordt het ook in veel producten gebruikt. Toch is er één probleem en dat is de niet-duurzame manier om deze olie te maken. Op de niet-duurzame manier vindt er veel ontbossing plaats, wat gevolgen heeft voor de natuur. Als de productie van de olie 100 procent duurzaam is, zou dat erop wijzen dat er geen vraag meer is naar ontbossing.

Realiteiten over de oliepalm en olie

Enkele mooie dingen over palmolie en de oliehand, bijvoorbeeld, is dat een boom ongeveer 40 kg olie per jaar kan produceren en dat ook een acre oliehanden ongeveer 3,8 partijen handolie per jaar produceert. Zoals ik net zei, neemt de productie van handolie slechts 10 procent in beslag van alle landbouwgrond die wordt gespaard voor de productie van plantaardige oliën, maar 35 procent van alle gebruikte plantaardige oliën is gemaakt van palmolie. Dat maakt deze plant de meest betrouwbare methode om plantaardige olie te produceren. Van alle palmolie die wordt gemaakt, komt 85 procent van alle olie uit Indonesië en Maleisië.