Afgelopen zomerseizoen had ik veel last van bladluizen op mijn planten, waardoor ze er echt deprimerend uitzagen. Toen ik met chemicaliën wilde beginnen, kwam mijn lief op het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. toch? Lieveheersbeestjes tegen bladluizen? Ja, want mijn planten groeiden weer perfect door de lieveheersbeestjes. Iedereen begrijpt lieveheersbeestjes, maar wat leren we eigenlijk over deze beestjes? Blijkbaar doe ik zelf niet veel, dus heb ik besloten om deze beestjes wat meer te verkennen. Lees je mee met mijn bevindingen?
Algemeen
Lieveheersbeestjes maken deel uit van de kevers en zijn te vinden in verschillende variëteiten, van lichtoranje/geel tot bijna zwart. Een lieveheersbeestje dat eigenlijk gewoon verpopt heeft, heeft geen stippen, net als de larven. De larven zijn veel suggestiever een rups, bestaande uit kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft een levensduur van ongeveer een jaar, dus zoals meestal wordt aangenomen, zeggen de stippen helemaal niets over de leeftijd van het dier.
bladluis
Zoals ik aan het begin van deze blogsite al zei, heb ik de larven gebruikt om de bladluizen op mijn bord te verwijderen, aangezien dit hun voedsel is. Dit maakt de kevers bijzonder nuttig in de tuinbouw, waar ze ook vaak worden gebruikt.
Een van de meest prominente in Nederland is het zevenstippelige lieveheersbeestje, gekenmerkt door zijn rode schild en zwarte stippen. Toch zijn er in Nederland 60 soorten lieveheersbeestjes. Het veelkleurige Oosterse lieveheersbeestje is zo'n type. Dit is zelfs naar tal van landen verplaatst om te helpen bij de natuurlijke tuinbouw. Dit dier heeft zich momenteel gevestigd in zowel Nederland, België als Engeland.
Overlast
Niet elk lieveheersbeestje eet bladluizen, want er zijn ook soorten die op schimmels of planten jagen. De soorten die zich uitsluitend met planten voeden, kunnen daarentegen schade aan uw planten veroorzaken. Koop dus niet zomaar lieveheersbeestjeslarven, maar wees goed opgeleid en kies de juiste soorten. Ik heb de larven zelf gekregen via redwith black dots.nl dus neem daar zeker een kijkje.
De meeste lieveheersbeestjes zijn niet schadelijk voor materialen of etenswaren, maar kunnen in grote aantallen als zeer hinderlijk worden ervaren. Dit is vooral gebruikelijk als er het jaar ervoor veel bladluizen zijn geweest. In het najaar proberen lieveheersbeestjes vaak een huis aan te vallen, om op een warme plek te kunnen overwinteren. Een eenvoudige oplossing om dit tegen te gaan, is door een insectenweb aan te schaffen.
Lieveheersbeestjes worden daarom gezien als een nuttig micro-organisme, dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen (chemische bestrijdingsmiddelen) is niet nodig en zeker niet wenselijk.