Heeft u de meeste kans om uw eerste huis binnenkort te kopen of mogelijk te verhuizen? Daarna bent u waarschijnlijk het punt tegengekomen dat er op de vastgoedmarkt twee soorten koopwoningen worden aangeboden, nieuwbouw en ook bestaande bouw. Maar voor welk huis ga jij? In deze blog hebben we de voor- en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw en constructie voor je op een rijtje gezet.
De voordelen van nieuwbouw en constructie
Een nieuwbouwwoning wordt gewoonlijk op de markt gebracht voordat de woning er is, dus de bouw moet nog beginnen. U bent de eerste eigenaar van een nieuwe woning. Er heeft nog niemand in uw huis gewoond. Deze woningen zijn bovendien zeer eigentijds en hebben een gunstig energielabel. Uw woning is ook geheel vrij in naam en u heeft weinig onderhoud. U bepaalt hoe elk klein ding er zeker uit zal zien en wat er vanaf de eerste minuut in gaat op het gebied van vloeren, behang, meubels enzovoort.
De voordelen van bestaande bouw en constructie
Het aanbod van bestaande bouw en constructie is vele malen groter dan het aanbod van nieuwbouw en constructie. Gewoon omdat dit huis momenteel bestaat. Er is dus een groot en ook gevarieerd aanbod. Bovendien hoeft u niet te wachten tot de oplevering is voltooid aangezien deze woning momenteel bestaat, bij wijze van spreken kunt u er volgende maand nog intrekken als de bestaande eigenaar dan uw woning kan verlaten. Bovendien hebben tal van bestaande woningen nog steeds persoonlijkheid en een specifieke sfeer uit het verleden. De huizen van vandaag zijn niet meer ontwikkeld zoals ze vroeger waren. Als je bijvoorbeeld van een hoog plafond houdt, zul je het alleen in bestaande constructies ontdekken. Er is ook een alternatief om de vraagkosten te berekenen.
De nadelen van nieuwbouw en constructie
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een nieuwbouwwoning. Omdat uw huis al is verkocht voordat het wordt gebouwd, kunt u vandaag niet verhuizen. Soms moet u wel 6 maanden of een jaar wachten. Erg frustrerend natuurlijk als je andere woning op dit moment daadwerkelijk is verkocht. Verder heb je te maken met dubbele kosten en een gerepareerde vraagprijs. Vaak zijn er maar een paar woningen beschikbaar terwijl de vraag juist heel hoog is, met name in de Randstad. Op het moment dat je je woonhypotheek niet helemaal rond kunt krijgen of er specifieke onvoorspelbaarheden zijn als gevolg van bijvoorbeeld de hypotheekpassie en ook deze procedure om die reden vertraging oploopt, kan het zomaar zijn dat je het verkeerd interpreteert. Je hebt ook maar een beperkte optie omdat er maar een paar exemplaren zijn gemaakt.
De nadelen van bestaand bouwen
Natuurlijk hebben bestaande structuren ook een aantal nadelen, zoals kopersprijzen. Een bijkomend nadeel kan een veel minder gunstig energielabel zijn of onderhoudsprijzen doordat uw huis een opknapbeurt kan krijgen. In het ergste geval moeten sommige punten zelfs worden gereconstrueerd of vernietigd. Door dit te doen, kunnen uw uitgaven een stuk hoger zijn, vooral als u er later achter komt dat er iets mis is met het huis.
Heb je trouwens nog geen antwoord op de vraag "hoeveel kan ik krijgen"? Kijk daarna op hypotheekrente.nl voor een prijsopgave van uw maximale hypotheek.